Bromelaiin

Bromelaiin

Bromelain/ Bromelaiin – ananassivartest ekstraheeritud ensüümiekstrakt (kuigi seda leidub värske ananassi kõikides osades). Bromelaiiniekstrakti on tuntud rahvameditsiinis juba iidsetest aegadest. Koostisainena on seda laialdaselt kasutatud nii kosmeetikas kui ka toidutootmises, aga ka naturaalse terviseparandajana.


Bromeliiniekstrakt on valke seedivate (proteolüütiliste) ensüümide ja väiksemates kogustes mitme teise aine segu. Eristatakse kahte peamist ensüümi: varrebromelaiin ja viljabromelaiin..


Esimest korda eraldas bromelaiini 1891. aastal Venezuela keemik Vicente Marcano ananassiviljade kääritamise käigus. 1892. aastal uuris teadlane Russell Henry Chittenden Elliott P. Joslini ja Frank Sherman Meara abiga seda ainet lähemalt ja andis sellele nimeks bromeliin. Bromelaiini mõistet hakati algselt kasutama bromeelialiste sugukonna taimede mis tahes proteaasi kohta.


Bromeliini leidub ananassitaime kõigis osades, kuid enamasti kasutatakse varsi, sest neist on pärast viljade koristamist lihtne piisavas koguses bromelaiini eraldada.
Lõviosa bromelaiinist toodetakse nendes maailma paikades, kus ananasse kasvatatakse, näiteks Tais või Malaisias. Bromelaiini ekstraheeritakse ananassitaime koorest, vartest, lehtedest või jäätmetest pärast nõuetekohast töötlemist: lähtematerjal segatakse ja pressitakse läbi filtri, et saada lahustuvat bromelaiiniensüümi sisaldav vedelik. Edasine töötlemine hõlmab ensüümi puhastamist ja kontsentreerimist.


Bromeliiniga rikastatud proteolüütilise ensüümi kontsentraat on Euroopas heaks kiidetud raskete põletushaavade raviks (surnud koe eemaldamiseks). Süsteemset ensüümteraapiat, milles kasutatakse proteolüütilisi ensüüme (nt bromelaiin, trüpsiin, kümotrüpsiin, papaiin) on Euroopas uuritud, et hinnata selle toimivust rinna-, jämesoole- ja plasmatsütoomivähiga patsientidel. Bromelaiin võib olla tõhus lisaravivahend ägeda rinosinusiidi sümptomite leevendamiseks patsientidel, keda ei ole antibiootikumidega ravitud.


Bromelaiini kasutatakse ka toidulisandina valu ja turse vähendamiseks, eriti igemetes ja muudes kehaosades pärast operatsiooni või vigastust.
Kahes ananassiviilus on ligikaudu 100 mg askorbiinhapet (vitamiini). C). Bromelaiini tavaline annus on 40 mg, seda tuleks võtta 3–4 korda päevas. Bromelaiin on saadaval vedelal kujul, tablettidena ja kapslitena. Enamik tooteid sisaldab 500 mg bromelaiini.


Kuigi kõige rohkem bromelaiini leidub ananassis ja papaias, on head proteolüütiliste ensüümide allikad ka kiivi, spargel, ingver, kapsas, jogurt ja keefir.

BellaLabi Bromelaiiniga toidulisandid:

*Immuunsuse tagamiseks – kvertsetiin ja bromelaiin – Lisateave / Telli

*Seedimiseks – mitme ensüümi kompleksLisateave / Telli