Hüdroksütürosool (Hydroxytyrosol) - Hüdroksütürosool on orgaaniline ühend, mis on klassifitseeritud fenüületanoidiks ja mille derivaate leidub mitmetes looduslikes allikates, eriti oliiviõlis ja veinis. Ühend on värvitu.
Hüdroksütürosooli derivaati oleupeiini leidub kõige rohkem oliivides, nende lehtedes ja oliivi viljalihas.
Töötlematarohelised (toored) oliivid sisaldavad 4,3–116 mg hüdroksütürosooli 100 g oliivide kohta ning töötlemata < em data-mce-fragment="1">mustad (küpsed) oliivid kuni 413,3 mg 100 g kohta. Oliivide laagerdamine suurendab oluliselt hüdroksütürosooli kogust. Töödeldud oliivid (nt tavalised raudglükonaadiga konservoliivid) sisaldavad vähe hüdroksütürosooli, sest rauasoolad on selle oksüdatsiooni katalüsaatorid.
Hüdroksütürosooli peetakse inimeste toidus ohutuks aineks. Hüdroksütürosooli peamised allikad on oliiviõli ja lauaoliivid.
Looduses moodustub hüdroksütürosool oleuropeiini hüdrolüüsil, mis toimub oliivide küpsemise ajal. Oleuropeiin koguneb oliivilehtedesse ja viljadesse kaitsemehhanismina patogeenide ja rohusööjate vastu.
Oliiviõli ja selle komponentide kasutamise uuringud hõlmavad hüdroksütürosooli ja oleuropeiini. Need ained võivad pärssida LDL-kolesterooli oksüdatsiooni, mis on ateroskleroosi, südameinfarkti või insuldi riskifaktor. Hinnanguliselt tarbitakse Vahemere dieediga 0,15–30 mg hüdroksütürosooli päevas.
Hüdroksütürosool on üks tugevamaid looduslikke antioksüdante; mis ületab isegi vitamiinide E ja C antioksüdantseid võimeid. Seda võib leida ka ekstra väärisoliiviõlis, nii vabal kujul kui ka oleuropeiinina (mis annab õlile mõru maitse), kuid mitte teistes õlides, sest see eemaldatakse rafineerimisprotsessi käigus.
Hüdroksütürosooli leidub ekstra väärisoliiviõlis, mida kasutatakse palju riikides, kus valitsevad Vahemere regiooni toidutraditsioonid. Mitmed uuringud on näidanud Vahemere dieedi ja südame-veresoonkonna haiguste väiksema esinemissageduse vahelist seost, milles hüdroksütürosool mängib üpris tähtsat rolli. Hüdroksütürosooli antioksüdantne aktiivsus on polüfenoolide seas üks kõrgemaid.
Paljud teadusuuringud on kinnitanud hüdroksütürosooli positiivset mõju inimeste tervisele. 2015. aastal Universitat Oberta de Catalunya (Kataloonia avatud ülikool, UOC) avaldas järgmise dokumendi: "Hüdroksütürosool, parim ja kõige vähem tuntud looduslik antioksüdant: eri antioksüdantide võrdlev uuring.“ See uuring põhineb eeldusel, et hüdroksütürosool võib olla kõige parem ja kõige kasulikum looduslik antioksüdant.
Hüdroksütürosool on inimkehas loomulikult olemas, nii et oliivipuude fenoolid võivad vabalt, ilma kohanemisraskusteta ringelda (keha tunneb need loomulikult ära). Muud tüüpi kõrvalised polüfenoolid on vesilahustuvad ning erituvad neerude ja seedesüsteemi kaudu.
BellaLabi Toidulisand - Olive leaf and fruit extract - Lisateave / Telli