Oliivilehtede ekstrakt

Oliivilehtede ekstrakt

Oleuropeiin on teatud mõru fenooliühend, mida leidub roheliste oliivide koores, viljalihas, seemnetes ja lehtedes. Mõiste oleuropeiin on tuletatud oliivipuu botaanilisest nimest Olea europaea. Oliivipuul on hõberohelised pikliku kujuga lehed, mis on umbes 4–10 cm pikad ja 1–3 cm laiad. Oliivipuud kasvavad soojades kliimavööndites: Lõuna-Euroopas, Lõuna-Aasias ja Aafrikas.

Mõru maitse tõttu tuleb oleuropeiin täielikult eemaldada või lagundada, et oliivid oleksid söödavad. Tooroliivid on mõrud ja mittesöödavad. Et neist saaksid nn lauaoliivid, eemaldatakse oleuropeiin oliividest mitmel moel, sh neid leelisesse kastes.

Kui oliivid kastetakse leeliselahusesse, põhjustavad leeliselised tingimused estrisideme hüdrolüüsi.

Leeliselist lahust vahetatakse mitu korda, kuni mõru maitse kaob.

Ensümaatiline hüdrolüüs oliivide laagerdamise ajal on oluline protsess oleuropeiini lagundamiseks ja mõru maitse eemaldamiseks.

Oliivide kasulikkuse kohta inimesele on kogutud palju teavet ja tehtud hulk uuringuid. Tervisliku toitumise spetsialistid väidavad, et oliivid sisaldavad peaaegu kõiki inimkehale vajalikke vitamiinid ja mineraale. Kuid ärge unustage, et oliivid on küllaltki kaloririkkad!

Oliivi lehe ekstrakt on juba igiammustest aegadest tuntud kui looduslik terviseallikas:

- kaitseb seedimist ja kesk närvisüsteemi;

- peatab mikroorganismide leviku;

- vähendab põletikuprotsesside riski;

– vähendab valuärritust;

- kaitseb oksüdatsiooni või rakukahjustuste eest.

Oliiviõli on Vahemere dieedi peamine koostisosa. Teadlased rõhutavad, et just oliiviõli kasutamine toiduvalmistamisel – mitte tingimata dieet ise – võimaldab inimestel elada tervena ning pikendab eeldatavat eluiga. Oliiviõli koostis sõltub suuresti ekstraheerimise tehnoloogilisest protsessist, milles õli oliividest eraldatakse. Puhas oliiviõli võib olla suurepärane ennetusmeede mitmete haiguste puhul, ega seda ilmaasjata roheliseks kullaks ei nimetata.

Oleuropeiin on keha jaoks oluline: võitleb viiruste, bakterite ja parasiitide vastu ning parandab vereringet. On piisavalt teaduslikke tõendeid, mis kinnitavad oliiviõli kasulikkust.

Oliiviõli ainulaadsed omadused on suuresti tingitud õlis sisalduvatest polüfenoolidest. Polüfenoole leidub rohkesti pähklites, puuviljades, seemnetes, juurviljades, mitmesuguste taimede lehtedes, täisteratoodetes ja punases veinis. Polüfenoolid võitlevad tulemuslikult vabade radikaalidega, kaitstes seeläbi organismi põletike ja allergiate eest. Iga päev soovitatakse manustada 0,1 kuni 1 g polüfenoole, mida leidub eelnimetatud taimedes ja puuviljades, samuti tees ja kohvis.

BellaLabi Toidulisand – Olive leaf and fruit extract - Lisateave / Telli